Oslo Open, bordhockey 2004:

Pucken på bordet!

64 deltakere fra 7 land møttes til dyst i Nordberg kirke for å utkjempe Oslo Open 2004 i bordhockey. 30 spill, 300 pucker, to bæreposer med reserver, 10 reservespill, fem kasser brus og èn kvinne - samt en storøyd

Asbjørn Nordem Karlberg

På slaget halv ti ble 30 pucker droppet etter kommando av et ferdigspilt lydopptak. Opptaket markerte start, midt og slutt på kampene, som varte i 5 minutter. Nok til å slå motstanderen opptil 12-0 etter hva jeg kunne se. Likevel var det kamper som endte 0-0.

Gulblått og blåhvitt
Alle brettene var utstyrt med spillere i finske og svenske farger - enkelte norske befant seg dog i mengden av reserver. Det er visstnok offisiell Stiga-politikk - det var med TreKronor mot Suomi det hele begynte, og slik skal det fortsatt være. Riktignok blir det solgt beskjedne mengder «norske landslagsspillere» til det norske markedet.

Dommerfritt
Så snart den første bolken av fem-minutters kamper var over, ble det trafikk i lokalet. De dommerløse kampene skulle noteres, og vinneren har i oppgave å føre pennen. Man har fem minutter på seg før man må stille opp mot neste motstander.

Spillestil I
Hvor mye grå tape som har gått med til å få spillene til å stå stille på bordet, var det ikke tall på. Ei heller hvor mange stoler enkelte brukte for å komme i riktig høyde for spiller-stagene. Noen brukte ikke stoler i det hele tatt. Det har tydeligvisutviklet seg forskjellige stilarter, se bildeserien ytterst til høyre.

Etter 15 spillerunder ble det en pause i spillet. Grunnspillet var slutt, og de seks beste i hver av de fire puljene skulle over i mellomspill A. De seks nest beste skulle til mellomspill B. De øvrige fikk delta i en beskjeftigelses-serie C, og plutselig var det full rulle igjen.

Arrangørene
Den tre mann sterke arrangementskomiteen deltok selv i spillet. De hadde sørget for losji, hall, bespisning, datautstyr, spill, spillere, pucker og alt som må til. Trygve Lie, Pål Bakken og Øyvind Hansen led svært forskjellig skjebne i grunnspillet, og ikke alle havnet mellomspill A, kan man si. De fortalte at det er ca 3000 registrerte bordhockey-spillere i verden - hvorav ca 250 i Norge. Det er 22 land som deltar, inkludert Canada og USA. Det spilles på Stiga-spill verden over, unntatt enkelte steder i USA, der de bruker amerikanske spill. Men det er ingen tvil om at dette egentlig er en Stiga-reklame.

Smøring
Jeg så silikonspray diverse steder i lokalet, og lurte på om det var «isen» som måtte smøres. Men jeg fikk til svar at det var stagene som kunne bli tråe etter hvert. Rett som det var så jeg hektisk aktivitet med å bytte ut et spill som var gått til hundene, målbur som fikk en knekk, eller spillere som tok en piruett og forsvant ut i det tomme intet.

Spillestil II
Det er ikke bare sittestillingen eller mangel på sådan som kom for en dag. Enkelte spilte svært langsomt, pirkete og satset på presisjon. Andre rev og slet i stagene og satset på hurtighet og flaks. Atter adre forsøkte å kombinere de to variantene, og det ble i det hele tatt en mengde stilarter av dette også. Enkelte spilte faktisk så bra at man lurer på hvor mange treningstimer som ligger bak...

Hvordan gikk det egentlig....?
Mange spilletimer ble det i hvert fall. Først ved sju-åttetiden var det klart for finale. Hvordan dette gikk? Resultatene er nå lagt ut - se hovedsiden...

Alle norske bordhockeyfantaster er herved invitert til å melde seg på til neste nasjonale turnering, som er på Lambertseter Gård 22. januar 2005. Sjekk ut www.puck.no!
eller meld deg på hos trygve_76@yahoo.no

Tilbake til hovedsiden

Vinner ble svenske Petter Bengtsson fra BHK Möllan Rouge.


Beste nordmann ble Tore Lie fra Pravda HK.Eneste høne i kurven, Maria Hammar.

Enkelte hadde med seg maskoter. Hvilket land kommer denne karen fra?30 ishockey spill var montert - samt 10 i reserve.Noen ville selv holde kontroll på tiden.


En kummerlig tilværelse for reservene.
De mest seriøse stilte meg egne flagg - men det ble ikke spilt nasjonalsanger....Forskjellige stilarter - her ukrainsk......en av de svenske stilartene......samt en dansk...Det var ikke alle som reiste tomhendte hjem!