Verdens viktigste fotballturnering

Ingen sportsevenement griper verdens befolkning som VM i fotball. Helt siden den første turneringen i Uruguay i 1930, har turneringen vokst i popularitet og prestisje. Og i antall deltakende lag.

Av Asbjørn Nordem Karlberg

World Cup. Det høres svulstig ut. Men det er altså en verdencup. Alle land på jorda er med - i hvert fall de land som har et fotballforbund. Ved siste telling var det 205 slike.

Jules Rimet

En gruppe franske visjonærer under ledelse av Jules Rimet satte i 20-årene i gang det arbeidet som skulle kulminere med den første VM-turneringen.

Det opprinnelige trofeet bar derfor Jules Rimets navn, og ble kjempet om tre ganger i 30-årene. Deretter fikk turneringen en uønsket pause på 12 år på grunn av en forrykt bebartet østerriker.

Da turneringen ble gjenopptatt i 1948, ble den straks en av de viktigste konkurranser i idrettsverden, kun de olympiske sommerlekene kan skilte med noenlunde samme status.

Siden 1958 har turnerinens sluttspill blitt avholdt vekselsvis i Europa og Amerika, men i 1996 bestemte FIFA at sluttspillet i 2002 skulle avholdes i Asia for første gang. Japan og Korea ble tildelt arrangementet, og for første gang var det snakk om to vertsnasjoner.

2006-utgaven returnerer til et forent Tyskland, mens 2010 blir debut for turneringen i Afrika.

Overraskelser
De 16 turneringene har kun resulter i sju forskjellige vinnere. Likevel har ikke turneringen vært uten sensasjoner: USA slo ut Egland i 1950 (si «Belo Horizonte» til en engelskmann...) Nord-Korea slo ut Italia i 1966, Kamerun overrasket Argentina i 1990. For ikke å snakke om den patetiske kampen da Øst-Tyskland slo Vest-Tyskland i 1974 - i München, av alle steder!

En beregnet tilskuermasse på 37 milliarder mennesker så turneringen i Frankrike i 1998, ca 1,3 milliarder så finalen. Tilstede på kampene var altså 2,7 millioner mennesker på de 54 kampene.

Tilbake til hovedsiden


Jules Rimet.